Δελτία Τύπου Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις Συνέδρια - Ημερίδες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

«ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ»

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

          Οι ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη, διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα με θέμα: «ΛΟΓΟΙ  ΑΚΥΡΩΣΗΣ  ΤΗΣ  ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ  ΤΩΝ  ΠΡΕΣΠΩΝ» και ομιλητές τους Κασιμάτη Γεώργιο, Ομ. Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Καρακωστάνογλου Βενιαμίν, Λέκτoρα Νομικής ΑΠΘ, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και Ρωμανό Γεώργιο, Συγγραφέα, Ιστορικό ερευνητή.

           Μετά το πέρας των εισηγήσεων έγιναν πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τους ομιλητές οι οποίοι με σαφήνεια και ευθύτητα απάντησαν σε όλες.

            Από τις εισηγήσεις των ομιλητών έγινε σαφές ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών»:

.α) Έχει πάρα πολλά νομικά προβλήματα σε σχέση με το Ελληνικό και το διεθνές δίκαιο.

.β) Η διαδικασία έγκρισής της είναι παράνομη, από την έναρξη σύνταξής της μέχρι την δήθεν υποβολή της στον ΟΗΕ. (Κουρελόχαρτο ονομάστηκε από ομιλητή για τους παραπάνω λόγους)

.γ) Προσπαθούν να της δώσουν νομική υπόσταση χρησιμοποιώντας την γραφειοκρατία του ΟΗΕ.

.δ) Δεν έχει γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είναι το μόνο όργανο νομιμοποίησης της αλλαγής ονόματος.

.ε)  Πρέπει να ακυρωθεί γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά της προδοσίας, μεταξύ των άλλων, βαφτίζει «Μακεδονία» μία περιοχή που δεν ανήκε στην ιστορική Μακεδονία και αναγνωρίζει ψευδεπίγραφη «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα.

.στ) Είναι δυνατόν να ακυρωθεί με κατάλληλες νομικές παρεμβάσεις και ότι όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι γιατί δεν θέλει να την ακυρώσει.

.ζ)  ‘Όταν ακυρωθεί θα  επιστρέψουμε στο προσωρινό όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», το μόνο όνομα με το οποίο υπάρχει στον ΟΗΕ ως κράτος (Κάθε απόπειρα εκφοβισμού της κοινής γνώμης περί του ενδεχομένου,  λόγω ακύρωσης,  να ονομαστεί η γειτονική χώρα Μακεδονία χωρίς τον προσδιορισμό βόρεια είναι εντελώς ανυπόστατη).

           Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα αξιοποιηθούν από τους διοργανωτές για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με νομικές ενέργειες εντός και εκτός Ελλάδος σε διεθνείς οργανισμούς. Θα κοινοποιηθούν, επίσης,  σε όσο τον δυνατό περισσότερο κόσμο, στους βουλευτές όλων των κομμάτων αλλά και θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών και τον πρωθυπουργό.

           Τις εργασίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα, τις σκάλες, τον χώρο υποδοχής αλλά και τα πεζοδρόμια έξω από την κεντρική είσοδο του κτηρίου αναγκάζοντας την τροχαία να απαγορεύσει την κυκλοφορία στην οδό Εθνικής Αμύνης. Το κλείσιμο του δρόμου δείχνει το μέγεθος του κόσμου αλλά και τον αγωνιστικό παλμό που επικρατούσε και  έγινε για την ασφάλεια των συμμετεχόντων οι οποίοι αποχώρησαν μόλις τελείωσε η εκδήλωση.

            Η μεγάλη συμμετοχή και ζωντάνια των παρευρισκομένων δίνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και σε όλον τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδος ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους Μακεδόνες Έλληνες αλλά και γενικότερα από τους Έλληνες.

                       Ο Πρόεδρος                                               Ο Γραμματέας

                        Δημήτριος Γιουματζίδης                          Γεώργιος Τσαμπούρης

 

 

 

Χαιρετισμός  Νίνας Γκατζούλη

Συντονίστριας των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου

προλογίζοντας την ημερίδα  «Λόγοι Ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 — Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Κυρίες και κύριοι,

Σας φέρνω τους χαιρετισμούς, την αγάπη και την συμπαράσταση των αποδήμων Μακεδόνων, αλλά δεν σας κρύβω και την αγωνία τους για τις εξελίξεις και τι μέλλει γενέσθαι με την επαχθή «Συμφωνία των Πρεσπών».

Βρισκόμαστε εδώ για να ακούσουμε τους εκλεκτούς ακαδημαϊκούς και να μας δώσουν τα φώτα της σοφίας και της γνώσης τους. Έχουμε λοιπόν ιερό καθήκον να τους ακούσουμε και με κάθε θυσία να μπορέσουμε να ακυρώσουμε αυτή την κατάπτυστη συμφωνία που παραδίδει όνομα, γλώσσα και εθνότητα σε μη Μακεδόνες.

Έχω ασχοληθεί με το θέμα το σκοπιανό για πολλά χρόνια και γνωρίζω τι γίνεται, πιστέψτε με. Η συμφωνία ψηφίστηκε και πέρασε γιατί υφάνθηκε και πλέχτηκε με μαεστρία μοναδική από ξένους φορείς, αλλά και εγχώριους κι αυτό το ξεπούλημα άρχισε εδώ και χρόνια τώρα. Πρόκειται για μια πολύ καλά χρηματοδοτούμενη και άψογα οργανωμένη προσπάθεια στην οποία εμπλέκεται ένα πανίσχυρο πλέγμα από αλληλοστηριζόμενες  Μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάποιες εκ των οποίων χρηματοδοτήθηκαν απροκάλυπτα από πανίσχυρα κέντρα. Αυτά έχουν γραφεί, προωθήθηκαν σε κυβερνητικούς φορείς και έχουν δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο.

Για εμάς τους Μακεδόνες λοιπόν, αλλά και για την πλειοψηφία του ελληνισμού η συμφωνία αυτή είναι απαράδεκτη, δεν την ασπαζόμαστε-και αυτό το αποδείξαμε με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά και τα μικρότερα που έγιναν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι καιρός για το πολιτικό κατεστημένο και την κυβέρνηση της Ελλάδας να καταλάβουν πως ο ελληνικός λαός ποτέ δεν θα δεχτεί το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας.

Απευθυνόμενη προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος θα είναι εδώ στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο στις 7 Σεπτεμβρίου για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τονίζουμε εκκωφαντικά: κύριε Πρωθυπουργέ, ΑΚΥΡΩΣΤΕ την συμφωνία, ΜΠΟΡΕΙΤΕ και μην μας λέτε πως είναι μια κακή συμφωνία, αλλά πρέπει η κυβέρνησή σας να την σεβαστεί.

Εμείς ως Παμμακεδονικές θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να ακυρωθεί… Είναι μονόδρομος για εμάς.

 

 

 

Χαιρετισμός Δημήτρη Γιουματζίδη

Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

προλογίζοντας την ημερίδα  «Λόγοι Ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 — Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

          Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων διοργάνωσαν αυτήν την ημερίδα για να αναδείξουν με τον πιο έγκυρο τρόπο ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών»  έχει τεράστια νομικά και πολιτικά προβλήματα.  Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα τα αξιοποιήσουμε για περαιτέρω νομικές και πολιτικές  πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε εντός και εκτός Ελλάδος σε διεθνείς οργανισμούς.  Θέλουμε να δείξουμε ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών» είναι δυνατόν να ακυρωθεί και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο δεν θέλει να την ακυρώσει.

         Έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες ακύρωσης. Είναι σε εξέλιξη προσφυγή ακύρωσης από  140 Μακεδόνες Έλληνες για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Έχουμε κάνει μήνυση στον τότε Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά. Η δικογραφία είναι στην βουλή αλλά δεν βρίσκονται ούτε 30 βουλευτές να υπογράψουν την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.  Δυστυχώς οι βουλευτές  για να κρύψουν την συγκάλυψη και την συνενοχή στην προδοσία πουλάνε ψεύτικο πατριωτισμό στις δηλώσεις τους.  Έχουμε συστήσει επίσης παρατηρητήριο  παραβιάσεων της Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς το οποίο θα μας δώσει περισσότερα όπλα στην προσπάθεια ακύρωσης.

         Θέλουμε να ακυρώσουμε την «Συμφωνία των Πρεσπών» γιατί είμαστε πεπεισμένοι

ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. Πρόδωσε εμάς τους Μακεδόνες Έλληνες

και κατ επέκταση όλους τους Έλληνες. Για πολλούς αυτή η λέξη φαίνεται βαριά και υπερβολική. Θα δικαιολογήσω τον χαρακτηρισμό προδοσία  με ένα μόνον παράδειγμα από τα πολλά που υπάρχουν.

         Ο κ. Σφέτας, καθηγητής ιστορίας στο ΑΠΘ  και μέλος της επιτροπής αναθεώρησης

των σχολικών βιβλίων ιστορίας σε Ελλάδα και Σκόπια σε άρθρο του στην εφημερίδα Έθνος γράφει επί λέξη: «Η Ελληνική επιτροπή δεν είδε αρνητικά την πρόταση της άλλης πλευράς να ληφθεί υπόψη ότι ένα μέρος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας ανήκε στην ιστορική Μακεδονία της αρχαιότητας» Δηλαδή αναγνωρίζουν, οι ίδιοι οι Σκοπιανοί, ότι  η περιοχή γύρω από την πόλη των Σκοπίων, δηλαδή το βόρειο και μεγαλύτερο μέρος του κράτους τους  δεν ήταν μέρος της αρχαίας Μακεδονίας. Τι κάνει η «Συμφωνία των Πρεσπών»; Ονομάζει Μακεδονία μία περιοχή  που δεν ανήκε στην αρχαία Μακεδονία ως Μακεδονία  και τους σλάβους κατοίκους της Μακεδόνες  που μιλούν την Μακεδονική.

          Αυτό κυρίες και κύριοι είναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Για αυτό η λεγόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών»  ΠΡΕΠΕΙ να καταργηθεί και ΔΕΝ είναι δυνατόν να βελτιωθεί  για να χάσει τον ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ χαρακτήρα της.