Δελτία Τύπου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσια Διαβούλευση στις Σέρρες – ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ στην παραχώρηση του ονόματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της Κυριακής 28 Ιανουρίου 2018

 

    Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών «ΑΣΤΕΡΙΑ» πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. Από τους συνολικά έξι βουλευτές του Νομού Σερρών παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ΜΟΝΟΝ η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας κα Φωτεινή Αραμπατζή κι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.Μιχάλης Τζελέπης, ενώ η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά απέστειλε επιστολή με την οποία διευκρίνισε τις θέσεις της. Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης κ.Ιωάννης Μωυσιάδης. Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση πέντε δήμαρχοι του Νομού Σερρών: ο κ.Πέτρος Αγγελίδης (Δήμος Σερρών), ο κ.Δημήτριος Νότας (Δήμος Εμμανουήλ Παπά), ο κ.Ανδρέας Δαϊρετζής (Δήμος Νέας Ζίχνης), ο κ.Κλεάνθης Κοτσιαχιακίδης (Δήμος Ηράκλειας) και ο κ.Φώτιος Δομουχτσίδης (Δήμος Σιντικής). Το παρών έδωσε πλήθος Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων (πολιτιστικοί, εμπορικοί σύλλογοι, αγρότες, κτλ) και πλήθος κόσμου.

    Τη συζήτηση διεύθυνε ο αντιπρόεδρος Ανατολικής Μακεδονίας της ΠΟΠΣΜ κ.Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και τα πρακτικά κράτησε η Γραμματέας της ΠΟΠΣΜ κα Άννα Κωστίκα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισήγηση του προέδρου της ΠΟΠΣΜ κ.Γεώργιου Τάτσιου στην οποία παρατέθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων όπως αυτά διαδραμάτισαν ρόλο από το 1870 μέχρι σήμερα. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στις πολιτικές των κυβερνήσεων από το 1992 κι έπειτα. Ο κ.Τάτσιος παρουσίασε την καμπάνια με τίτλο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ που συνδιοργανώνει η ΠΟΠΣΜ με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις του Εξωτερικού, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και περιλαμβάνει συλλογή υπογραφών (ξεπέρασαν τις 200.000), έκδοση ψηφισμάτων των Δημοτικών Συμβουλίων στους 59 Δήμους της Μακεδονίας, δημόσια διαβούλευση και διεξαγωγή συλλαλητηρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Τόνισε ότι ΝΟΜΙΚΑ η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι η απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 1992 σύμφωνα με την οποία είναι αδιανόητο να υπάρχει ο όρος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην ονομασία των Σκοπίων. Καταδίκασε τις θέσεις εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που συμφωνούν με την ύπαρξη του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ως εθνικά ασύμφορες και εγκληματικά επικίνδυνες για το εγγύς μέλλον της Μακεδονίας διότι εγείρουν θέματα αναγνώρισης ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ «μακεδονικής» εθνότητας και Γλώσσας. Κάλεσε τους πολιτικούς να ακολουθήσουν τη ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ κι όχι τη Γραμμή των κομμάτων, τονίζοντας ότι η μη συμμόρφωση των αποφάσεων που θα ληφθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με την ΣΑΦΗ βούληση του κυρίαρχου Ελληνικού λαού για ΜΗ ΧΡΗΣΗ του όρου «Μακεδονία», θα αποτελέσει ΕΚΤΡΟΠΗ από το Δημοκρατικό Πολίτευμα.

    Ακολούθησε η τοποθέτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Μχάλη Τζελέπη, ο οποίος τόνισε ότι ΔΕΝ έχει ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το συγκεκριμένο θέμα. Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας κα Φωτεινή Αραμπατζή ξεκαθάρισε ότι ακολουθεί τη βούληση του λαού μη αποδεχόμενη τη χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων κι ότι συμμετέχει στα συλλαλητήρια που γίνονται. Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και βουλεύτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στην επιστολή που έστειλε τόνισε ότι τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της μη χρήσης του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Μέσω εκπροσώπου της ανακοίνωσε ότι η ίδια ναυλώνει λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Αθήνας.

    Υπερθεμάτισε ο αντιπεριφερειάρχης κ.Ιωάννης Μωυσιάδης, καθώς και οι πέντε δήμαρχοι που έδωσαν το δικό τους στίγμα. Και οι επτά Δήμοι του Νομού Σερρών τάχθηκαν υπέρ της μη χρήσης του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από το κράτος των Σκοπίων αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από μια τέτοια πράξη.

    Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσίασε το τελευταίο σκέλος της διαβούλευσής όπου οι πολίτες του Νομού Σερρών (μετά από πολλές τοποθετήσεις) έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο. Μάλιστα έγιναν αξιόλογες προτάσεις, οι οποίες καταγράφηκαν και θα αξιολογηθούν από την ΠΟΠΣΜ.

     Διευκρινίσθηκε ότι στην παρούσα φάση η εκστρατεία της ΠΟΠΣΜ και των Παμμακεδονικών Ενώσεων του Εξωτερικού περιλαμβάνει σε αυτήν τη φάση ΜΟΝΟΝ τα μεγάλα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Τονίζεται ότι ο αγώνας για δικαίωση του Μακεδονικού Ελληνισμού είναι ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΣ και ουδεμία σχέση έχει με άλλες πολιτικές οργανώσεις. Οποιαδήποτε σύνδεση προσπαθεί να δημιουργηθεί είναι ατυχής.

    Η δημόσια διαβούλευση των Σερρών έκλεισε ανανεώνοντας το ραντεβού με την Ιστορία στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 14:00

    Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών