Δελτία Τύπου

Επιστολή προς τα Επιμελητήρια – ΚΑΤΑΘΕΣΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ «ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ»

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Κύριε Πρόεδρε του Επιμελητηρίου,

Την τελευταία χρονιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων έχει επιδοθεί σε έναν αταλάντευτο πολυεπίπεδο αγώνα για την προστασία του ονόματος της Μακεδονίας μας. Υπερασπιζόμαστε την Ιστορία, τον Πολιτισμό και φυσικά τα εδάφη της Μακεδονίας. Η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας σε κράτος που δεν του ανήκει ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για διεκδίκηση εθνικής «μακεδονικής» μειονότητας εντός Ελλάδος, η οποία θα οδηγήσει αναπόδραστα σε διαμελισμό της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων ενεργειών στις οποίες έχουμε προβεί για την προάσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, συμπεριλαμβάνεται η αίτηση ακύρωσης κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. (Άλλες δικαστικές μας ενέργειες είναι τα εξωδίκα που απευθύναμε κι επιδώσαμε στους 300 βουλευτές. Οι εξώδικες δηλώσεις μας πέτυχαν την μη ψήφιση προς ώρας της παραχώρησης του ονόματος που ήταν προγραμματισμένη ως 26 Μαρτίου του 2018. Επίσης καταθέσαμε μήνυση εναντίον του υπουργού εξωτερικών κ. Κοτζιά. Η μήνυσή μας κρίθηκε βάσιμη από 2 εισαγγελείς και διαβιβάστηκε από 5 Ιουλίου στην Βουλή και τελικά από 28 Σεπτεμβρίου από τον υπουργό δικαιοσύνης.

Η αίτησή μας ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία σας προείπα, έχει προσδιορισθεί για να εκδικασθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μεταξύ των λόγων ακύρωσης που προβάλλουμε, είναι και ζήτημα που υπάγεται στην αποκλειστική δικαιοδοσία σας και ευθύνη σας. Ζητούμε να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη συμφωνία επειδή  προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα εμπορικά σήματα, τόσο στα Επιμελητήρια συνολικά της Μακεδονίας που φέρουν τον τίτλο «Μακεδονία», όσο και στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το σήμα αυτό και το λήμμα «μακεδονικός». Σοβαρά νομικά και οικονομικά προβλήματα εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, λόγω της σύγχυσης που επικρατεί πλέον αναφορικά με τον δικαιούχο της χρήσης του ονόματος Μακεδονία (εσάς και τους επιχειρηματίες που εκπροσωπείτε ή τους σκοπιανούς), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης αλλά και γενικά.

Το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ένα εξαιρετικό, ισχυρό και χρυσοφόρο brandname, όπως καλύτερα από εμάς γνωρίζετε, καθώς εσείς εκπροσωπείτε εταιρείες που έχουν ως σήμα τους το λήμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ» ή «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και ήδη έχω παρακολουθήσει ως παρατηρητής συνέδρια και εκδηλώσεις που αντικείμενό τους είναι η προστασία για τις επιχειρήσεις του ονόματος της Μακεδονίας, ενώ ήδη παρανόμως ισχύουν οι επιπτώσεις της συμφωνίας αυτής στα προϊόντα σας και τις συναλλαγές, οι οποίες αναμένεται να επιταθούν έτι περαιτέρω άμα τη κυρώσει από την ελληνική βουλή. Τότε όμως οι επιπτώσεις θα είναι αναπόφευκτες και ανεπανόρθωτες.

Το ζήτημα αυτό της σύγχυσης αναφορικά με τον πραγματικό δικαιούχο της χρήσης της ονομασίας της Μακεδονίας ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή και απλής χρήσης του λήμματος μακεδονικός, ήδη έχει ξεκινήσει να παράγει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε εσάς και τα μέλη σας, κατά την αντίληψή μου και των συνέδρων μελών σας που συνάντησα στις επανειλημμένες εκδηλώσεις του κλάδου σας που διοργανώθηκαν με σκοπό την διαχείριση του προβλήματος αυτού.

Ήδη όλοι διαβάζουμε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σε μεγάλα super market ακόμα και της Ελλάδας, ξεκίνησαν να διακινούνται προϊόντα που έχουν παραχθεί ή συσκευασθεί στην «Μακεδονία». Τούτο είναι η απαρχή μεγάλων οικονομικών προβλημάτων για όλα τα μέλη σας.

Είναι κοινό τοις πάσι και όλοι (λιγότερο ή περισσότερο σχετικοί με το εμπόριο και τις εν γένει συναλλαγές) παραδεχόμαστε, ότι ο όρος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ή «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ»  αποτελεί ισχυρό διαφημιστικό εργαλείο και απόδειξη ποιότητας.

Αναζητάτε επίμονα λύσεις κατοχύρωσης των σημάτων σας σε διεθνές επίπεδο και διαχείρισης της κατάστασης με δεδομένη την ισχύ και εφαρμογή της μη κυρωθείσαν ακόμα (ούτε καν), συμφωνίας των Πρεσπών.

Παρά ταύτα δεν έχετε προβεί, προς μεγάλη έκπληξή μας, σε καμία δικαστική ενέργεια για την καθοριστική αποτροπή των προβλημάτων που ήδη ξεκίνησαν για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπείτε, αντίστοιχη με την δική μας. Η πλέον ενδεδειγμένη δικαστική ενέργεια για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων των μελών σας είναι η αίτηση ακύρωσης της «συμφωνίας» των Πρεσπών. Αυτή η «συμφωνία» καταργεί την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία» ως αποκλειστικό προνόμιο χρήσης της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων από τις επιχειρήσεις σας. Αν ευδοκιμήσει, σώζονται μια κι έξω τα επιχειρηματικά σας συμφέροντα αλλά και η ίδια η Μακεδονία και ολόκληρη η Ελλάδα.

Η Ομοσπονδία μας μαζί με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου των οποίων τελούμε μέλη, συμπεριλάβαμε στην αίτηση ακύρωσής μας προς το Συμβούλιο της Επικρατείας τα προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις σας, με την εξής παράθεση αυτολεξεί:

«β. Θίγονται σειρά ατομικών δικαιωμάτων και ιδίως το άρθρο 2 παρ. 1 του Σ. και 5 παρ. 1 του Σ. Διότι επέρχεται μείωση της αξίας και προσβολή της προσωπικότητας των Μακεδόνων Ελλήνων λόγω της αφαιρέσεως ουσιώδους στοιχείου της πολιτιστικής τους ταυτότητας, δηλαδή της ίδιας της ονομασίας τους. Επίσης, θίγεται και η οικονομική ελευθερία, αλλά και τα περιουσιακά δικαιώματα των μελών μας (άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ), διότι επέρχεται βλάβη σε ήδη κατοχυρωμένα σήματα και εμπορικές επωνυμίες χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την όποια προστασία τους. Είναι βέβαιο (διότι έχει συμβεί στο παρελθόν) ότι θα αμφισβητηθεί η προέλευση των προϊόντων μας, ότι δεν θα μπορούμε να προωθήσουμε οτιδήποτε φέρει την λέξη «μακεδονικό». Και αν το πράττουμε, αυτό θα γίνεται με δικαστικούς αγώνες και πολλές θυσίες. Από την άποψη αυτή όχι μόνο δεν καλυτερεύουν οι σχέσεις μας με τον λαό της πΓΔΜ αλλά αρχίζει σειρά συγκρούσεων.»

Το ως άνω απόσπασμα προέρχεται από την 26η σελίδα της αίτησης ακύρωσής μας, την οποία καταθέσαμε τάχιστα, ήδη στις 28 Ιουνίου. Ώστε να προλάβουμε όλα τα προβλήματα που ήταν βέβαιο ότι θα προκύψουν, προεξάρχοντος του γεγονότος της πρόσκλησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Επίσης προβήκαμε σε κατάθεση την ίδια ημερομηνία και συζήτηση αίτησης αναστολής της συμφωνίας (η τελευταία έλαβε χώρα στις 13 Ιουλίου). Η αίτηση αναστολής μας απορρίφθηκε με απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου για λόγους έλλειψης κατεπείγοντος ενόψει συζήτησης στην μείζονα ολομέλεια στις 7 Δεκέμβρη (σε 6 μήνες από τον προσδιορισμό και την κατάθεσή της κατεπειγόντως). Απορρίφθηκε δηλαδή αφού διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για προφανώς απαράδεκτη ή αβάσιμη αίτηση, για λόγους άμεσης τότε βλάβης από την υπογραφή της συμφωνίας και για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ως την συζήτηση.

Επανέρχομαι στα καθ’υμάς. Αναφορικά με το δικό σας ζήτημα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περιέχεται διάταξη, (της οποίας θεωρώ βέβαιο ότι έχετε ήδη λάβει γνώση, καθώς έχει δοθεί στην δημοσιότητα εξαρχής και σας αφορούσε συγκεκριμένα).

Η δική σας αίτηση ακύρωσης,  της «συμφωνίας» των Πρεσπών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην οποία με την παρούσα μας σας ζητούμε ευθέως, πάραυτα να προβείτε (και έχετε πολύ βραδύνει), είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των μελών σας και η ευθύνη σύνταξης και υποβολής της βαρύνει αποκλειστικά εσάς, λόγω συνδρομής στο νομικό πρόσωπο το οποίο εκπροσωπείτε ειδικών περιστάσεων που σας καθιστούν μόνους αρμόδιους.

Το γεγονός αυτό, ότι συντρέχουν ειδικές περιστάσεις που σας επιβάλλουν να καταθέσετε πάραυτα αίτηση ακύρωσης για τα μέλη σας (αλλά και ξεχωριστά οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν το λήμμα μακεδονικός) προκύπτει από την ίδια την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναφορικά με το τεθέν δικό σας ζήτημα αποκλειστικής χρήσης των σημάτων με το λήμμα μακεδονικός ή μακεδονία, η αίτησή μας ειδικά, απορρίφθηκε με τρόπο που καθιστά σαφή την έλλειψη έννομου συμφέροντος μας σε υποβολή αίτησης αναφορικά με το θέμα αυτό.

Ξεκάθαρα όπως θα διαπιστώσετε από την  ίδια την απόφαση οι δικαστές ζητούν σεις να προβείτε πάραυτα σε αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας με τους ειδικούς λόγους που ανταποκρίνονται μόνο στα δικά σας ατομικά και οικονομικά δικαιώματα που παραβιάζονται εκ της συμφωνίας.

Το απόσπασμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που σας αφορά είναι το ακόλουθο: «Τέλος, οι αιτούντες ισχυρίζονται ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος απώλειας της ονομασίας «Μακεδονικός» για τα ελληνικά προϊόντα, οι δε οικονομικές συνέπειες στα προερχόμενα από τη Μακεδονία ελληνικά προϊόντα θα είναι δυσθεώρητες και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αμφισβητήσεις ελληνικών σημάτων και επωνυμιών προϊόντων και επιχειρήσεων. Ο ισχυρισμός αυτός, αναφερόμενος, μάλιστα, σε ενδεχόμενες, μελλοντικές και αβέβαιες καταστάσεις, που άλλωστε δεν προκαλούνται ευθέως από το κείμενο της συμφωνίας, είναι, εν πάση περιπτώσει, απορριπτέος -πέραν της αοριστίας του- ως προβαλλόμενος εκ συμφέροντος τρίτου, δεδομένου ότι οι αιτούντες ούτε προβάλλουν ούτε προκύπτει ότι έχουν ορισμένο νομικό δεσμό με συγκεκριμένο προϊόν, σήμα ή επιχείρηση που πλήττεται άμεσα από την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας (πρβλ. ΕΑ 1147/2006, 384/2004, 74/2001).»

Αντιλαμβάνεστε δηλαδή ότι ευθέως η απόφαση ομιλεί περί της υποχρεωτικής δικής σας αυτοτελούς προσφυγής στο Δικαστήριο, προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματά σας, τα οποία θίγονται από την Συμφωνία.

Εμείς κάναμε το καλύτερό μας και για εσάς, καθώς αποτελείτε, ισχυρό και παραγωγικό τμήμα του ελληνικού λαού και αισθανθήκαμε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε και να ζητήσουμε προστασία και για εσάς.

Δυστυχώς η καλή μας προαίρεση δεν εξήρκεσε. Χρειάζεται εσείς να προσφύγετε, αυτοτελώς, ως Επιμελητήρια αλλά και ατομικά, ως επιχειρηματίες, για την προστασία των ζωτικών οικονομικών σας συμφερόντων, που συγχρόνως αποτελούν ισχυρά οικονομικά  συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας, (και όχι μόνο, αλλά και πολιτικά και γεωστρατηγικά). Ώστε να είναι η αίτηση ακύρωσης ορισμένη και να έχει υποβληθεί από πρόσωπο ή φορέα που έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει την συγκεκριμένη δικαστική προστασία.

Σας απευθύνουμε την επιστολή αυτή, ως ύστατο χρέος μας και έκκληση συγχρόνως (μετά από επανειλημμένες προφορικές συζητήσεις με προέδρους επιμελητηρίων της Μακεδονίας και επιχειρηματίες), προκειμένου να σας παρακινήσουμε την ύστατη ώρα να προβείτε, πάραυτα, σε αυτοτελή αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της κατάπτυστης συμφωνίας που θίγει άμεσα και καίρια ατομικά και προεχόντως και οικονομικά σας δικαιώματα.

Σε κάθε περίπτωση σας ενημερώνουμε ότι ο χρόνος στον οποίον οφείλετε να αναλάβετε την συγκεκριμένη δράση και να προσφύγετε αμελλητί στο Συμβούλιο της Επικρατείας τελειώνει. Στις 7 Δεκεμβρίου 2018 έχει ορισθεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσής μας.

Η απουσία σας θα σημειωθεί ιδιαιτέρως από τους ίδιους τους δικαστές, όπως ήδη κατέστη σαφές μέσω της απόφασής τους τον περασμένο Ιούλιο. Αυτονόητη είναι η ευθύνη που φέρετε έναντι των μελών σας κατά τους σκοπούς και τις δράσεις του οργάνου του οποίου προΐστασθε για τα ζητήματα αυτά. Μετά την εκπνοή των προθεσμιών, θα μετρήσουμε τις ζημίες. Και πάντως  όλοι μας απολογούμαστε ήδη στην Ιστορία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και Έθνους.

Η πατρίδα μας η Ελλάδα και όλοι οι Έλληνες μεταξύ των οποίων εμείς οι Μακεδόνες, βρισκόμαστε εμπρός σε μία αδιανόητη πρόκληση μας Ιστορίας. Οφείλουμε να αναλάβουμε μας ευθύνες μας και να πάρουμε θέση. Έχουμε θεμελιώδη υποχρέωση τήρησης του Συντάγματος με πίστη και αφοσίωση στην Πατρίδα και την Δημοκρατία. Αμέσως εκ του Συντάγματος. Όλοι.

Καθείς εφ’ω ετάχθη.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 2/11/2018

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΤΣΙΟΣ.