Δελτία Τύπου

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΠΣΜ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΟΜΙΚΩΝ

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος διοργάνωσαν  ημερίδα με θέμα ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ PALACE. Η ΠΟΠΣΜ με την από 28/9 επιστολή της προς τους διοργανωτές εξέφρασε τις ενστάσεις της ως προς: (α) τη σύνθεση των εισηγητών, καθώς στο πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί συμμετείχαν ΜΟΝΟΝ κάποιοι ακαδημαϊκοί που εργάσθηκαν ή εργάζονται ως σύμβουλοι του Υπουργείου Εξωτερικών και (β) την επιλογή των θεμάτων, που θεωρούσαν εκ προοιμίου δεδομένη την εν λόγω «Συμφωνία». Θα γινόταν μια εκδήλωση πλήρως εναρμονισμένη στις επιδιώξεις του Υπουργείου Εξωτερικών και θα ικανοποιούσε τη συνθήκη περί άμβλυνσης των αντιδράσεων του Ελληνικού λαού απέναντι στην «Συμφωνία».

Η δημοσιοποίηση του θέματος συνετέλεσε να γεμίσει ασφυκτικά η αίθουσα της ημερίδας, όχι από νομικούς, αλλά από πολίτες που έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες στο θέμα της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά κακή εντύπωση προκάλεσε η έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων καταστολής εκτός του ξενοδοχείου, αλλά και αστυνομικών δυνάμεων εντός αυτού, με προφανή σκοπό την τρομοκράτηση των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να συμμετέχουν στην Ημερίδα (που ήταν ΑΝΟΙΚΤΗ στο κοινό). Λυπηρό είναι το γεγονός επίσης ότι η αστυνομία ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ την είσοδο στο ξενοδοχείο ορισμένων πολιτών που ήθελαν να παρακολουθήσουν την Ημερίδα.

Εκ του αποτελέσματος η ΠΟΠΣΜ δικαιώθηκε ΠΛΗΡΩΣ καθώς η επιστολή που απέστειλε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον χαρακτήρα της εκδήλωσης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολου Τζιτζικώστα και του Προέδρου της Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ.Λάζαρου Κυρίζογλου, οι οποίοι με τον πατριωτικό τους λόγο ενθάρρυναν το ακροατήριο. Τη σκυτάλη πήρε η χορωδία των νομικών η οποία έκλεισε με το άσμα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ το οποίο τραγούδησε σχεδόν όλη η αίθουσα. Οι εισηγήσεις των ακαδημαϊκών ήταν φανερά επηρεασμένες από το κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα. Ουδείς τόλμησε να εκφράσει ανοικτά τη θέση του απέναντι στην «Συμφωνία», αν και προκλήθηκαν επανειλημμένως από το ακροατήριο. Κάποιοι δε από αυτούς εμφανίστηκαν βασιλικότεροι του Βασιλέως επικεντρώνοντας την εισήγησή τους στα «λάθη» αυτής. Η απορία όλων ήταν πως είναι δυνατόν να υπεγράφη μια «συμφωνία», την οποία οι επιστημονικοί σύμβουλοι (που συμμετείχαν στην ημερίδα) κατακρίνουν;  Η απάντηση ήρθε γρήγορα. Ειπώθηκε ότι η αν η ελληνική πλευρά δεν κυρώσει μονομερώς τη «συμφωνία» τότε θα καταδικαστεί από διεθνή δικαστήρια κι ότι το γειτονικό κράτος θα αναγνωρισθεί ως «Μακεδονία» σκέτο, άρα είναι μονόδρομος η κύρωσή της. Κάποιοι εισηγητές υπέπεσαν σε λάθη που δεν δικαιολογούνται από την κατάρτιση και τη θέση τους. Ο κ.Μπρεδήμας ως επιστημονικός σύμβουλος του ΥΠΕΞ δεν διακιολογείται να λέει ότι ο όρος «εθνικός» είναι το ίδιο με τον όρο «εθνοτικός». Ο δημοσιογράφος κ.Σταύρος Λυγερός υποβάθμισε τον ρόλο των αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στην Μακεδονία, την ίδια στιγμή που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σύλλογοι με αυτονομιστικούς σκοπούς με απώτερο σκοπό την απόδειξη ύπαρξης δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας. Ο επί σειρά ετών επιστημονικός σύμβουλος του ΥΠΕΞ κ.Γιόκαρης «ξεγύμνωσε» τις παρελθούσες κυβερνήσεις καυτηριάζοντας την απραξία τους, όταν οι γείτονες παραβίαζαν την ενδιάμεση συμφωνία, αλλά δεν μας είπε ΠΩΣ θα διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του Ελληνικού κράτους για την τήρηση της «συμφωνίας» των Πρεσπών (αν ισχύσει). Αρνητική εντύπωση έκαναν οι ανακρίβειες και τα λάθη που έκανε σε ότι αφορά την Ιστορία της Μακεδονίας. Η κα Περάκη έκανε ανάγνωση της «συμφωνίας» χωρίς να προσφέρει ΤΙΠΟΤΑ στο ακροατήριο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μίλησε για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων που περιέχουν τον όρο «μακεδονία» και «μακεδονικό». Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να ΠΡΕΠΕΙ να κατοχυρώσουμε την ίδια μας την ταυτότητα και αυτό γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από νομικούς. Ο πρόεδρος τους Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έπρεπε ήδη να έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης της «Συμφωνίας» στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως πρόεδρος του μεγαλύτερου Δικηγορικού Συλλόγου της Μακεδονίας κι όχι να κάνει ημερίδες με σκοπό την προσέλκυση πελατείας. Ουδείς λόγος για αντισυνταγματικότητα της «συμφωνίας». Ουδείς λόγος για ενέργειες που θα οδηγήσουν στην ακύρωσης της «συμφωνίας».  Ουδείς λόγος για τον ακρωτηριασμό της Πατρίδας μας.

Η ΠΟΠΣΜ ζητά επίσημα τη συνδρομή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να συνδράμουν για την αποτροπή ενός εθνικού «εγκλήματος». Σε αυτήν την υπόθεση ο «πελάτης» τους θα είναι ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος.