Δελτία Τύπου

Η ΠΟΠΣΜ στο 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων συμμετείχε στο 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων του οποίου η έναρξη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, έπειτα έγινε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Παραλία Θεσσαλονίκης και ακολούθησε η τελετή έναρξης του Συνεδρίου στην αίθουσα τελετών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

3Το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε τους προέδρους και εκπροσώπους των Παμμακεδονικών Ενώσεων όλου του κόσμου ήταν η θέση της χώρας μας σε ότι αφορά την ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Διαπιστώθηκε καθολική ταύτιση με τις θέσεις της ΠΟΠΣΜ. ΟΛΟΙ οι πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της ΜΗ χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία ή με παράγωγα αυτού και το διαλάλησαν σε όλους τους τόνους.

Στην απογευματινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ.Γεώργιος Τάτσιος παρουσίασε τόσο τη δομή και τη δράση της ΠΟΠΣΜ, όσο και τα προβλήματα που παρουσιάζονται εντός της Ελλάδος. Παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τη βίαιη (μη φυσιολογική) «εισβολή» ξένων στοιχείων στη Μακεδονική Παράδοση κυρίως στην Κεντροδυτική Μακεδονία, αλλά και την ενορχηστρωμένη προσπάθεια να αλωθεί η ελληνοφωνία στην Ανατολική Μακεδονία με την κυκλοφορία και επιβολή επιστημονικοφανών διατριβών.

2Το Σώμα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα για την προσπάθεια της Ομοσπονδίας να δημιουργήσει την Έδρα Μακεδονικής Παράδοσης στον Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι σύνεδροι συνεχάρησαν την ΠΟΠΣΜ για την εξαιρετική της δράση και δήλωσαν τη συμπαράσταση στον αγώνα που διεξάγει, καθώς και την στήριξή τους.

Ακολούθησε η επανεκλογή της κας Νίνας Γκατζούλη ως συντονίστρια των Παμμακεδονικών και η συνεδρίαση έκλεισε με την έκδοση ψηφίσματος των Παμμακεδονικών Ενώσεων και της ΠΟΠΣΜ το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.