Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων

Η 2η θέση στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας

       Τη 2η θέση στο διαγωνισμό φωτογραφίας που διεξήχθη με αφορμή τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων που πραγματοποιήθηκε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 κατέλαβε ο φωτογράφος Γεώργιος Πέτκος από τη Γουμένισσα Κιλκίς. Ο κ.Πέτκος μίλησε για τη δράση του αλλά και για τις εντυπώσεις του από τη μεγαλειώδη εκδήλωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ζήτησε (χωρίς να διαδοθεί) αν κερδίσει στον διαγωνισμό αντί να λάβει έπαθλο να δοθεί το ποσό σε φιλανθρωπικό σκοπό!

             ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΚΟΣ

          «Ιστορικό γεγονός η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων»

petkosΕίμαι ο Πέτκος Γεώργιος γεννημένος στην Γερμανία το 1971. Κάτοικος Γουμενίσσης, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πάικου και ξακουστή για το εργοστάσιο μεταξιού αλλά και τα κρασιά της. Είμαι 26 χρονια ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα των Κεριών και Εκκλησιαστικών ειδών και απόφοιτος Ηλεκτρολόγος Εγκαταστάσεων. Έχω ιδιωτικό Λαογραφικό μουσείο μιας και είμαι συλλέκτης από το 1981. Στην συλλογή μου υπάρχουν εκτός από αντικείμενα, γραμματόσημα, νομίσματα, έγγραφα, φωτογραφίες κ.α. Διαχειρίζομαι 5 χρόνια τώρα την ΚΙΒΩΤΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ και αυτό με έχει βοηθήσει στο να αρχειοθετήσω 4500 ασπρόμαυρες φωτογραφίες κι έγγραφα μαζί σε δερματόδετα άλμπουμ. Με την φωτογραφία ασχολούμαι ερασιτεχνικά σχεδόν 30 χρόνια και είναι αυτό που λατρεύω!

Στον διαγωνισμό φωτογραφίας της Ομοσπονδίας που είχα την τιμή να συμμετάσχω δεν παρευρέθηκα μόνο σαν φωτογράφος ούτε και σαν πρώην χορευτής του πολιτιστικού συλλόγου «Οι Παίονες» αλλά και ως αντιπρόσωπος της «Κιβωτός Γουμένισσας» που καταγράφει κάθε ιστορικό γεγονός. Όσα ευχαριστώ και να πω στους φίλους της σελίδας «Κιβωτος» αλλά και σε όλους τους Γουμενισσιώτες για την στήριξή τους είναι λίγα. Οφείλω να αναδείξω μέσω της επιστολής αυτής την διάθεσή τους να φτάσουν την φωτογραφία μου στην 2η θέση! Επίσης θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Ομοσπονδία για την εμπιστοσύνη της και την τιμή που μου έκανε για να λάβω μέρος στην μοναδική αυτή γιορτή των Μακεδόνων!!! Ευχαριστώ από καρδιάς την φίλη μου πλέον Ελισάβετ Νικολοπούλου που μου έδωσε την ευκαιρία να απαθανατίσω μια γνήσια Μακεδόνισα και άξια εκπρόσωπο του Ρουμλουκιού. Στην φωτογραφία φοράει τη φορεσιά – δώρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την Ρουμλουκιώτισα γυναίκα που πρόσφερε στον πόλεμο. Τέλος, είμαι βαθύτατα ευγνώμων που γνώρισα τους «συναδέλφους» φωτογράφους και κινηματογραφιστές και καταφέραμε ο καθένας με την δική του ματιά να καταγράψουμε την τόσο ιστορικής σημασίας ημέρα των Μακεδόνων…την 2η Πανελλήνια Συνάντηση Συλλόγων Μακεδόνων. Εύχομαι σε όλους να είμαστε γεροί να ανταμώνουμε…. Σας ευχαριστώ!!!

Η Ελισάβετ Νικολοπούλου συμμετείχε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλοχωρίου Ημαθίας στην εν λόγω εκδήλωση. Ο φωτογράφος Γεώργιος Πέτκος την απαθανάτισε και η φωτογραφία ήρθε 2η σε προτιμήσεις με 1750 «ψήφους». Η Ελισάβετ Νικολοπούλου μιλάει για την εμπειρία της:

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ 

«Να γίνει η Συνάντηση των Μακεδόνων το μεγαλύτερο πολιτιστικό δρώμενο των Βαλκανίων»

νικολοπαλια2

Ονομάζομαι Ελισάβετ Νικολοπούλου, το τρίτο τέκνο της οικογένειας, κόρη του Πρόδρομου και της Ανθής. Γεννήθηκα στη Βέροια με καταγωγή από το Κεφαλοχώρι Ημαθίας, περιοχή Ρουμλούκι. Είμαι μηχανολόγος μηχανικός, Msc in Energy Systems και εργάζομαι ως στέλεχος στην εταιρία Tasty Fruit Ο.Ε. Η ενασχόληση μου με την παράδοση κ τους παραδοσιακούς χορούς ξεκίνησαν σε νεαρή ηλικία ως εξωσχολική δραστηριότητα. Η παύση λόγω σπουδών δημιούργησε ένα κενό. Ένα κενό που ήθελα να γεμίσω. Έτσι μετά την προτροπή σημαντικών πλέον ανθρώπων στη ζωή μου έγινε και πάλι μέρος της ζωης μου. Συμμετέχω ενεργά σε δυο πολιτιστικούς συλλόγους, στον πολιτιστικό σύλλογο Κεφαλοχωρίου «Η Ειρήνη» (Ρουμλούκι) ως μέλος του χορευτικού και ΔΣ και στον πολιτιστικό σύλλογο Αγ. Βαρβάρας (Ανατολική Ρωμυλία). Με σεβασμό στην παράδοση και με πρωτοβουλία του χοροδιδασκάλου μας που είναι κοινός και στους δυο συλλόγους κ. Δ. Γιαννόπουλο δίνουμε το δυναμικό παρόν σε εκδηλώσεις, τιμώντας τις περιοχές μας, καθώς και άλλων είτε μεμονωμένα είτε σε σύμπραξη.

Έτσι στις 13 Μαΐου ο πολιτιστικός σύλλογος Κεφαλοχωρίου με τα μέλη της, καθώς και μέλη σε ευγενική συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Βαρβάρας συμμετέχουν μαζί στην 2η Συνάντηση Μακεδόνων στο Καυτατζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης, φορώντας την ιστορικής σημασίας φορεσιά του Ρουμλουκιούσαγιάδες και τον περίτεχνο κεφαλόδεσμο- κατσούλι. Το κατσούλι, η περικεφαλαία του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Φόρος τιμής και δώρο του Μέγα στην γυναίκα ρουμλουκιώτισσα για την προσφορά της και τον αγώνα της στον πόλεμο.

«Η παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών στα περίπου πενήντα χωριά του Ρουμλουκιού θεωρείται κατάλοιπο στρατιωτικής ενδυμασίας, της οποίας το κυρίαρχο στοιχείο είναι ο πρωτότυπος κεφαλόδεσμος, το κατσούλι, που φτιάχνεται από τρία μαντήλια και αναπαριστά αρχαία περικεφαλαία. Θεωρείται σημάδι γνήσιας ελληνικής καταγωγής και οι γυναίκες της περιοχής καυχώνται, ότι το κατσούλι τους το δώρισε ο Μέγας Αλέξανδρος. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν κατά τη διάρκεια της απουσίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε εκστρατεία, εισέβαλαν στην περιοχή αυτή επιδρομείς, οπότε η ολιγάριθμη φρουρά άρχισε να υποχωρεί, οι γυναίκες πήραν τα όπλα, πολέμησαν γενναία και έδιωξαν τον εχθρό. Όταν λοιπόν επέστρεψε ο Μέγας Αλέξανδρος και πληροφορήθηκε το κατόρθωμά τους, διέταξε τους άνδρες του να βγάλουν τις περικεφαλαίες και να τις δώσουν στις γυναίκες, οι οποίες από τότε τη φορούν με καμάρι και αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιοχής

Η φούτα (ποδιά) άνηκε στη γιαγιά μου, Γιαννούλα! Οι επιπλέον στολισμοί της είναι χειροποίητες μετέπειτα προσθήκες από την μητέρα μου. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση και τιμή…

Η φούτα (ποδιά) άνηκε στη γιαγιά μου, Γιαννούλα! Οι επιπλέον στολισμοί της είναι χειροποίητες μετέπειτα προσθήκες από την μητέρα μου.Νιώθω μεγάλη συγκίνηση και τιμή…

….. Ενότητα 6η: Ρουμλουκι  ώρα 18:00 27οC

Κάθε ένας αντιπροσωπευτικός σύλλογος λαμβάνει τη θέση του. Πλήθος γυναικών, περήφανων τιμώντας το Ρουμλούκι καταλαμβάνουν το γήπεδο. Σαν στρατιώτες σε πεδίο μάχης! Ένας αέρας υπέρμετρης περηφάνιας πνέει ανάμεσα μας. Το ανάστημα  ψηλά, βλέμμα καθάριο, περιμένοντας το φύσημα του ζουρνά και τον πρώτο χτύπο του νταουλιού. Κάθε βήμα, κάθε κίνηση του σώματος είναι απόλυτα ισορροπημένη. Το κεφάλι ελαφρά σκυμμένο σαν μετάνοια… σα να προσκυνά τον Θεό! Ο ήχος των φλουριών ηχεί παντού….

Η φωτογραφία που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό αποτελεί μια φωτογραφική στιγμή, μια επιτυχία του φωτογράφου κ. Γ. Πέτκου από τη Γουμένισσα, η οποία μίλησε στις καρδιές των ανθρώπων, αποκτώντας μεγάλο ενδιαφέρον και συνάμα την υποστήριξη για την ανάδειξη του Ρουμλουκιου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Γ. Πέτκο για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του.

Έχοντας την ευκαιρία να τιμώ τη φορεσιά του τόπου μου, νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για την κληρονομιά της παράδοσης μας και την ευθύνη για τη διατήρηση της και μεταλαμπάδευσή της σε επόμενες γενιές. Με σεβασμό πάντα στην παράδοση καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά σε εκδηλώσεις ανάδειξης του τόπου μας, της ιστορίας μας, της Μακεδονίας μας!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο κ. Γ.Τάτσιο και τη Διοίκηση της ΠΟΠΣΜ, τον χοροδιδάσκαλό μου κ. Δ. Γιαννόπουλο και την σύζυγο του κ. Ε. Γρηγοροπούλου. Τους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων που αντιπροσωπεύω κ. Γ. Καρέτσα και κ. Τ. Δημοπούλου καθώς και όλων των αξιόλογων μελών τους. Τους γονείς μου και την οικογένεια μου. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συγγενείς και φίλους που με στήριξαν, σε όλους τους οπαδούς της παράδοσης που συγκινητικά δείξατε την στήριξη σας.

Εύχομαι στο μέλλον να γίνονται τέτοιες ανιδιοτελείς δράσεις με αγάπη για την παράδοση και την προβολή τους όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και παγκόσμια. Να γίνει η Συνάντηση των Μακεδόνων το μεγαλύτερο πολιτιστικό δρώμενο των Βαλκανίων. Λαμβάνοντας η φωτογραφία μου τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 511 υποψηφιότητες νιώθω ότι το Ρουμλούκι άξια βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις! Θα ήθελα επιπλέον να συγχαρώ τις κυρίες: Σ. Κυριάκου, Θ. Ζαρκοδήμου για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του διαγωνισμού για την περιοχή Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και την κ. Έ. Ζερμπούλη για την κατάκτηση της τρίτης θέσης με τη φωτογραφία των ανδρών Αηδημητρινών Πιερίας

Η παράδοση έχει αρχή, μα όχι τέλος.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου…

Η Ρουμλουκιώτισσα Ελισάβετ Νικολοπούλου.