Δελτία Τύπου

ΜΕΤΣΚΕΣ ΕΔΕΣΣΑΣ – ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΙΚΟ «ΕΘΙΜΟ»

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) έχει ως καταστατικό σκοπό τη διαφύλαξη της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Παράδοσης.
  2. Τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνισή της μια ομάδα ατόμων στην πόλη της Έδεσσας με την επωνυμία «ΑΡΚΟΥΔΕΣ-ΜΕΤΣΚΕΣ». Κύρια δράση αυτής της ομάδας είναι η αναβίωση του ομώνυμου, παλαιού όπως υποστηρίζουν, δρώμενου (ΜΕΤΣΚΕΣ). Η τοπική κοινωνία της Έδεσσας (και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι), όπως πληροφορηθήκαμε,  αγνοεί παντελώς την ύπαρξη αυτού του εθίμου. Η μόνη αναφορά που γίνεται σε αρκούδες στην περιοχή της Έδεσσας είναι οι περιφερόμενοι «αρκουδιάρηδες», που έπαιζαν κάποιο κρουστό με σκοπό να χορέψει η αρκούδα και να κερδίσουν χρήματα για το θέαμα που προσέφεραν. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί ούτε τοπικό δρώμενο, ούτε έθιμο της Έδεσσας.
  3. Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι αυτή η ομάδα, αυτοπροσδιοριζόμενη ως «Ομάδα Καρναβαλιού Έδεσσας» (Edessa Carnival Group), πραγματοποίησε την έναρξη της πομπής κωδωνοφόρων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφόρων στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο 2016. Αμέσως μετά η ΠΟΠΣΜ ενημέρωσε τους διοργανωτές επί του θέματος (οι οποίοι δήλωσαν άγνοια) και έλαβε διαβεβαίωση ότι στις επόμενες διοργανώσεις θα γίνεται πιο προσεκτικά η επιλογή των ομάδων που θα συμμετέχουν.
  4. Δυστυχώς και παρά τις διαβεβαιώσεις διαπιστώνουμε ότι η συγκεκριμένη ομάδα θα συμμετέχει και πάλι στην πομπή κωδωνοφόρων που θα γίνει την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017. Η συμμετοχή ομάδας καρναβαλιστών προσδιορίζει τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης εκδήλωσης ως ΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ. Ως εκ τούτου η συνύπαρξή τους με τους μπαμπούγερους της Καλής Βρύσης, τους Αράπηδες της Νικήσιανης, τις Αρκούδες του Βώλακα κτλ υποτιμά την αρχέγονη προέλευση αυτών των δρώμενων, τα υποβαθμίζει σε καρναβαλικού τύπου μεταμφιέσεις και προσδίδει νομιμοποίηση στην επιβολή και νομιμοποίηση νεωτεριστικού δρώμενου στη Μακεδονική Παράδοση.

                                                                                                                                                                                                                                                     Γιαννιτσά 7 Φεβ. 17

                                                                                                                                                                                                                                                                   Το ΔΣ