Μη κατηγοριοποιημένο

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ – Ομιλία του εκπροσώπου της ΠΟΠΣΜ κ.Κωνσταντίνου Κάμτση στο μνημόσυνο του Καπετάν Γαρέφη

 

Εκ μέρους της ΠΟΠΣΜ σας απευθύνω θερμό, εγκάρδιο χαιρετισμό προς το ΔΣ και τα μέλη του δραστήριου Μ.Σ.Γαρεφίου, μέλους της ΠΟΠΣΜ και προς όλους τους αξιότιμους παρευρισκόμενους.

Επιτρέψτε μου για λίγα λεπτά να αναφερθώ σε ένα σημαντικό, αλλά και επίκαιρο θέμα.

Στους σκοπούς της ΠΟΠΣΜ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και τα εξής :

  • Η καταγραφή, διάσωση, προβολή της Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης και Ιστορίας, καθώς και η διαφύλαξή της από αλλοιώσεις, σφετερισμούς, παραχαράξεις.
  • Επίσης η ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας των Μακεδόνων και η συμβολή τους σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων,

Ασφαλώς γνωρίζετε το σημαντικό ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων και μουσικών συγκροτημάτων, καθόσον μέσα από τις δράσεις τους, προβάλλονται οι χοροί, τα τραγούδια, οι φορεσιές, οι παραδόσεις, τα έθιμα του κάθε τόπου. Και αυτά βεβαίως μεταλαμπαδεύονται σταδιακά και στις επόμενες γενιές. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η άγνοιά μας, η αδιαφορία μας, ακόμη και η ενδοτικότητά μας, παραχώρησαν ζωτικό έδαφος σε ορισμένους φορείς πολιτιστικής παράδοσης, οι οποίοι κατάφεραν να διεισδύσουν σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας, όπως και στην Πέλλα, με το παραπλανητικό σύνθημα «Ελάτε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε στη γλώσσα μας». Δυστυχώς η προτροπή βρίσκει πρόσφορο έδαφος, ιδίως σε κάποιους νεαρούς Μακεδόνες Έλληνες, που αγνοούν το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα και τελικά χορεύουν σκοπιανά και προπαγανδιστικά τραγούδια.

Αυτοί οι εν λόγω φορείς, με το όνομα της Μακεδονικής παράδοσης, έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τους βόρειους γείτονές μας. Με τον τρόπο αυτό πέρασαν και στη δική μας παράδοση, τραγούδια και σκοπούς  που δεν ακούγονταν  από τους προγόνους μας, τα περισσότερα στη σκοπιανή γλώσσα, που είναι διαφορετική από τα ντόπια ιδιώματα, που χρησιμοποιούμε σε αρκετά  μέρη, ως δευτερεύουσα γλώσσα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολιτιστική γενοκτονία.

Δεν είναι δική μας παράδοση τα τραγούδια :   Devojce, Ubava Kalina, Rum Dum Dum, Nika Nika, Dafino vino carveno,  ne me tsekas majko, ako umram.Άραγε ποιοι είναι οι συνθέτες των τραγουδιών; Τα γνωρίζαμε πριν από 70 χρόνια; Δυστυχώς οι συνθέτες είναι από τη γείτονα χώρα και έχουν διάρκεια ζωής μόλις 20-25 χρόνια.Και δεν είναι μόνον αυτό. Στα πανηγύρια και στις γιορτές, μετά από κάποια ώρα και αφού έχει καταναλωθεί αρκετό αλκοόλ, τότε είτε περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο των συγκεκριμένων συγκροτημάτων και πολιτιστικών Συλλόγων, είτε κατά παραγγελία και με πληρωμή, αρχίζει η ανθελληνική προπαγάνδα. Τραγούδια αλυτρωτικά : Β.Β.- Eg.Majki-Edna misla imame –  Begajte Grci – Alexander tsar. Τραγούδια εμφιλιοπολεμικά : Mirka – Oftsarani – Pesna za Lerin – Bolka za Neret – Kade ste Makedontsijnia. Ακόμη ύμνοι στους κομιτατζήδες : Koga panda – Aber me Dojde – Ogan da go gore – Go fatile kleti Turtci – Sumite, Bukite.

Και ένα τελευταίο για να το μεταφέρετε και στο Σεβ. Μητροπολίτη μας : Zapejte site Angeli (Τραγουδήστε όλοι οι Άγγελοι , χτυπήστε χαρούμενα οι καμπάνες, στις 12 Αυγούστου, . . . . )

Αναλογιστείτε ότι ήρθαμε εδώ σήμερα να αποτίσουμε φόρο τιμής και να τιμήσουμε τη μνήμη του καπετάν Γαρέφη και όλων των Μακεδονομάχων, επώνυμων και ανώνυμων, γηγενών αλλά και από την ελεύθερη Ελλάδα, που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και έχυσαν το αίμα τους σ’ αυτή τη γη. Ελάχιστοι έζησαν πάνω από 30-35 χρονών και δεν πρόλαβαν να την δουν ελεύθερη.

Η ΠΟΠΣΜ αποδέχεται τα ιδιαίτερα γλωσσικά χαρακτηριστικά των Μακεδόνων  Ελλήνων. Δεν είναι στην αρμοδιότητά της να απαγορεύει, αλλά να σέβεται και να στηρίζει τον αυτοπροσδιορισμό της τοπικής παράδοσης από τους ίδιους τους ντόπιους. Είναι όμως ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, στο όνομα της παράδοσης να γίνεται ανθελληνική προπαγάνδα, από Συλλόγους, Μουσικά Συγκροτήματα και ορισμένους περιφερόμενους φιλοσκοπιανούς.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς που αγαπάμε τον τόπο μας, τον οποίο με αγώνες και θυσίες μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας. Καιρός να αφυπνιστούμε. Η μικρή μερίδα των Μακεδόνων που χρησιμοποιεί εκτός από την Ελληνική γλώσσα και το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα, να έχει στο νου της ότι δεν θα πέσει στο δόλωμα αυτών που υποστηρίζουν την ύπαρξη «Μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας και έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα Σκόπια.

Τώρα γνωρίζετε. Γίνατε κοινωνοί του κρίσιμου αυτού θέματος. Και όπως λέγει η ευαγγελική ρήση  « Ο μη γνους και μηδέ ποιήσας, δαρήσεται ολίγας, ο δε γνους και μη ποιήσας, δαρήσεται πολλάς (Λουκ.ιβ,47).

Εν κατακλείδι καλούμε τους πάντες να ενισχύσουν το έργο της ΠΟΠΣΜ , το μόνο θεματοφύλακα της Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης. Να γνωρίζετε ότι η ΠΟΠΣΜ λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες, στα πλαίσια της ευπρέπειας, του σεβασμού, της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Γαρέφη 13 Αυγούστου 2017

Κωνσταντίνος Κάμτσης

Πρόεδρος Ιστορικής Λαογραφικής

Εταιρείας ΦΙΛΙΠΠΟΣ Γιαννιτσών