Δελτία Τύπου

Το ΣτΕ εξετάζει την ΑΜΕΣΗ ηθική βλάβη των Μακεδόνων εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών

Την Παρασκευή 13/7/18 εκδικάστηκε από τριμελή Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας (χωρίς κοινό) η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και των Παμμακεδονικών Ενώσεων για αναστολή της ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι την συζήτηση της αίτησης ακύρωσης στις 7 Δεκέμβρη.

Ζητήθηκε από το ΣτΕ η εκδίκαση της αναστολής με τη μορφή του κατεπείγοντος ώστε να αποφευχθεί  η δέσμευση της χώρας μας για χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» σε ότι αφορά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Δυστυχώς η αίτηση αναστολής ορίσθηκε για συζήτηση ΜΕΤΑ τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2018.

Κατατέθηκε υπόμνημα συνοδευόμενο από αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν στην ηθική βλάβη που υπόκεινται οι Μακεδόνες ΑΜΕΣΩΣ μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ένεκα αυτής σε επίπεδο Ιστορίας, Πολιτισμού και Παιδείας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η παραχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας ως εθνική υπόσταση, οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και η σύγχυση που προκαλείται στους δίγλωσσους πληθυσμούς της Μακεδονίας.

Αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της Επιτροπής στις επόμενες ημέρες.