Συνέδρια - Ημερίδες

Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας – Προσοτσάνη Δράμας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Μιχόπουλου, μέλους της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, με θέμα «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ». Ακολούθησε η παρουσίαση των παραδοσιακών φορεσιών φορεσιών του Βώλακα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα κ.Άρμεν Δημήτριο. Τα μοντέλα που φόρεσαν την παραδοσιακή φορεσιά του Βώλακα Ράνια Ζαχαράκη, Μάτα Λάζου και ο Τρύφων Στάϊκος συμμετείχαν σε επαγγελματική φωτογράφιση από νωρίς στο φαράγγι της Πετρούσας, με σκοπό τον εμπλουτισμό του φωτογραφικού αρχείου αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών της ΠΟΠΣΜ, στο πλαίσιο της έρευνας και καταγραφής της Μακεδονικής Παράδοσης.

Το Συμπόσιο έκλεισε με την εισήγηση του Προέδρου της ΠΟΠΣΜ κ.Γεωργίου Τάτσιου, ο οποίος παρουσίασε την Ομοσπονδία των Μακεδόνων, το έργο και τα μελλοντικά της σχέδια. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η τεκμηριωμένη αναφορά σε προσπάθειες αλλοίωσης της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης, καθώς και στην πρόσφατη εκδοτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε για το ντόπια χωριά της Δράμας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε η περίπτωση συγκεκριμένης έκδοσης (Μάϊος 2016) που προέκυψε από το ερευνητικό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία: Καταγραφή, μελέτη και προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ελλάδας» με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2001-1005). Η εγκυρότητα της καταγραφής επισκιάστηκε από τις αυθαίρετες και υποκειμενικές ερμηνείες που εκφράζει μια συνεργάτης της ομάδας χορού του επιδοτούμενου προγράμματος. Αδιαφορώντας για τις απόψεις των ντόπιων της Δράμας και των Σερρών υποστηρίζει απροκάλυπτα ότι έχουν σλαβική συνείδηση κι ότι καταπιέστηκαν σφόδρα από το Ελληνικό κράτος. Η αντιδράσεις των ντόπιων του Βώλακα Δράμας, του Χαρωπού και του Βαμβακοφύτου Σερρών τους οποίους προσβάλει άμεσα είναι μεγάλες. Η φιλοξενία που παρείχαν οι ντόπιοι στην ερευνητική ομάδα ανταποδόθηκε με τον χειρότερο τρόπο από τη συγγραφέα, η οποία διδάσκει ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορα πανεπιστήμια. Σύντομα θα υπάρξει συντονισμένη κίνηση για προσβολή του περιεχομένου της συγκεκριμένης έκδοσης.

Πλήθος κόσμου κατέκλισε την αίθουσα του νεότευκτου Πολιτιστικού Κέντρου του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Μεταξύ αυτών παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ.Άγγελος Λύσελης, ο Αιδεσιμότατος Προσοτσάνης κ.Κωνσταντίνος Ουρούμης και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Προσοτσάνης και ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΑΜ κ.Ιωάννης Παπουτσής. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων που ήλθαν από την Καλαμίτσα-Κηπούπολη, Μοναστηράκι, Αλιστράτη, Χωριστή, Κρηνίδες, Σιταγρούς, Προσοτσάνη, Δοξάτο, Δράμα, Νικήσιανη, Καλή Βρύση, Παγωνέρι, Πετρούσα, Παλαιοχώρι, Καλλιθέα, Βώλακα, Ξηροπόταμο, Πύργους.

Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά η τηλεόραση STAR ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (δημοσιογράφος Δημήτριος Σίδος), ηλεκτρονικά το site www.dramamania.gr (Νάτσης Γεώργιος) και η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» (δημοσιογράφος Πολυμένης Αθανάσιος).