Εκδηλώσεις Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων

1η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων

      Πανδαισία  Μακεδονικών ήχων, χρωμάτων και μεγάλος ενθουσιασμός.  Αυτό ήταν η   «1ηΠανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων» που πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2016 στο «Καυτατζόγλειο» στάδιο Θεσσαλονίκης.

2

         Σαράντα μουσικοί από όλο τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας με γκάιντες, μακεδονικές λύρες, ζουρνάδες και κλαρίνα , τρείς χιλιάδες διακόσιοι χορευτές με τις παραδοσιακές μακεδονίτικες φορεσιές τους από κάθε γωνιά της Μακεδονικής γης, χόρεψαν παραδοσιακούς Μακεδονικούς χορούς ενθουσιάζοντας τους πέντε χιλιάδες θεατές που παρακολουθούσαν αυτό το εντυπωσιακό  υπερθέαμα. Χορευτές, μέλη των συμμετεχόντων πολιτιστικών συλλόγων και θεατές, παρά την τρίωρη διάρκειά της και το προχωρημένο της ώρας, δεν ήθελαν να λήξη αυτή η γιορτή του Μακεδονικού Ελληνισμού και έδωσαν ραντεβού για του χρόνου. Με αυτή την εκδήλωση ο Μακεδονικός Ελληνισμός έδειξε την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί το όνομά του, να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του αλλά και να προστατέψει την γνήσια λαϊκή Μακεδονική παράδοση από καλά οργανωμένες και παραπλανητικές προσπάθειες σλαβοποίησής της.

     Η εκδήλωση ξεκίνησε με το «Μακεδονία Ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα» από την παιδική χορωδία των εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» Θεσσαλονίκης.

3

      Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Γεώργιος Τάτσιος, στον επίσημο χαιρετισμό του, τόνισε ότι δεν δεχόμαστε κανέναν να χρησιμοποιεί το όνομά μας, ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με το «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» της Θεσσαλονίκης με σκοπό την ίδρυση  Έδρας Μακεδονικής  Παράδοσης και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην συλλογή υπογραφών της Παμμακεδονικής Ένωσης  ΗΠΑ για να πιέσουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ  Μ. Ομπάμα και προεκλογικά τους υποψηφίους των Αμερικανικών εκλογών να ανακληθεί η προσωρινή αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με όνομα που δεν του ανήκει.

4

             Η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά χαιρέτισε με ενθουσιασμό την εκδήλωση  που κρατάει ζωντανή  την λαϊκή μας παράδοση, τιμά την καταγωγή μας και κάνει περήφανους τους Μακεδόνες Έλληνες. Τόνισε επίσης με έμφαση ότι  καμία προσπάθεια αλλοίωσης της μακεδονικής μας ταυτότητας δεν θα περάσει και ότι  δε νοείται Ελλάδα χωρίς Μακεδονία. Επίσης είπε: «Τα δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα που λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση σήμερα, όπως και το έργο των συλλόγων, αναδεικνύουν την τεράστια και ζωντανή πολιτιστική παρουσία της Μακεδονίας. Η λαϊκή μας παράδοση είναι ζωντανή και αναδεικνύει τη διαχρονική μας παρουσία. Αποδεικνύει ότι η Ιστορική Μνήμη και η Παράδοση του Πανάρχαιου Ελληνικού Τόπου μας, παραμένουν ισχυρές και αναλλοίωτες ανά τους αιώνες. Καμία προσπάθεια αλλοίωσης της Μακεδονικής Ταυτότητας δεν θα περάσει. Γιατί θα βρίσκει πάντοτε όλους εμάς απέναντί της. […] Η σημερινή εκδήλωση βρίσκεται υπό την αιγίδα του ιστορικού Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, που είναι σήμερα κομμάτι του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά παραμένει πάντοτε μπροστάρης σε ό,τι έχει να κάνει με τον τόπο μας. Οι πολιτιστικοί στόχοι του Υπουργείου ταυτίζονται με τις προσπάθειές της Ομοσπονδίας Μακεδονικών Συλλόγων: Υπερασπίζουμε τον Πολιτισμό μας και όλα αυτά που μας ορίζουν, από κάθε απροκάλυπτο σφετερισμό και από κάθε ανιστόρητη επιρροή. […] Όλοι εμείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ας θυμηθούμε ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε, και ας ξαναφέρουμε στην καρδιά μας τις αρχές και τις αξίες του Οικουμενικού Ελληνισμού.»

          Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  Α.Τζιτζικώστας θύμισε τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι  «Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική» και τόνισε ότι καλό είναι κάποιοι να θυμούνται αυτά τα λόγια. Την παρουσίαση  της εκδήλωσης και τις ιστορικές αναφορές για κάθε περιοχή της Μακεδονίας έκανε ο Νικόλαος Κόιος, Επίκουρος καθηγητής ΑΕΑΘ και διευθυντής σύνταξης της «Πεμπτουσίας».