Δελτία Τύπου

ΕΘΝΙΚΑ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΟΣΟΙ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΠΣΜ κ.Γεωργίου Τάτσιου στις εφημερίδες «ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ» και «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ» με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις (Ιούνιος 2017) για τους Μακεδονομάχους Άγρα και Μίγγα:

Μιλήστε μας αρχικά για το έργο και το προφίλ της ΠΟΠΣΜ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων δημιουργήθηκε επίσημα το 2014, ως αποτέλεσμα διεργασιών που ξεκίνησαν από το 2011. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι των γηγενών αυτόχθονων Μακεδόνων μοιράζονται κοινές ανησυχίες, σε ό,τι αφορά την αλλοίωση της γνήσιας Μακεδονικής παράδοσης, από ανθελληνικούς κύκλους. Η οργανωμένη εισβολή της σκοπιανής γλώσσας (που δημιουργήθηκε το 1945) μέσω δήθεν παραδοσιακών τραγουδιών της Μακεδονίας, με σκοπό την αντικατάσταση των κατά τόπους γλωσσικών ιδιωμάτων και η σαλαμοποίηση των βασικών στοιχείων της Μακεδονικής παράδοσης (τραγούδι, χορός, ενδυμασία και μουσική) με την αντίστοιχη παράδοση των βορείων γειτόνων, ώθησαν τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων να δημιουργήσουν την Ομοσπονδία, δηλαδή το Δευτεροβάθμιο Όργανο, που έχει αναλάβει να περιφρουρήσει τη γνήσια Μακεδονική παράδοση.
Ήδη υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με σκοπό την ίδρυση έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας. Δημιουργείται ένα τεράστιο δίκτυο ερευνητών που ήδη χτενίζουν ΟΛΗ τη Μακεδονία. Φυσικά λαμβάνεται υπόψη και το υφιστάμενο αρχείο από καταγραφές που έγιναν στο παρελθόν. Στόχος είναι η δημιουργία ενός φορέα πιστοποίησης της Μακεδονικής παράδοσης που θα αποτελείται από επιστήμονες με βαθιά γνώση αυτής, στους τομείς του τραγουδιού, του χορού, της ενδυμασίας και της μουσικής. Επίσης προγραμματίζονται και υλοποιούνται κατά τόπους ημερίδες και το ετήσιο συνέδριο που θα γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στον απανταχού Ελληνισμό, σε όλους τους Μακεδόνες, εντός και εκτός Ελλάδας, σήμερα, που τα εθνικά μας θέματα είναι σε κρίσιμη καμπή.

Οι Έλληνες ανέκαθεν ήμασταν ατίθασος λαός. Πολλές οι διαφωνίες και οι διενέξεις. Ωστόσο στις κρίσιμες στιγμές του παρελθόντος ο Ελληνικός λαός γινόταν μια γροθιά και ξεπερνούσε τα προβλήματα. Το ίδιο οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς. Οι Έλληνες της διασποράς είναι μια τρομερή δύναμη για την Πατρίδα μας η οποία δυστυχώς παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανενεργή. Παρατηρούμε ότι χώρες που έχουν έντονο το Ελληνικό στοιχείο όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν αναγνωρίσει τους γείτονες με τη συνταγματική τους ονομασία. Περιμένουμε από τους Μακεδόνες της διασποράς πιο ουσιαστική και αποτελεσματική βοήθεια στα εθνικά μας θέματα. Σε ότι αφορά τους Μακεδόνες εντός Ελλάδας δυστυχώς έχουν αποπροσανατολιστεί από τα προβλήματα που έφερε η οικονομική και η κοινωνική κρίση. Τα εθνικά θέματα για αρκετούς Έλληνες έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, αφού ο αγώνας για την επιβίωση είναι ο πρωταρχικός σκοπός πλέον. Ωστόσο η οικονομία αργά ή γρήγορα θα ανακάμψει, ενώ οποιαδήποτε αποτυχία στα εθνικά μας θέματα μπορεί να αποβεί μη αναστρέψιμη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων ανέλαβε να διαφυλάξει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού, τη Μακεδονική Παράδοση. Ας βάλουμε όλοι οι Έλληνες τα εθνικά μας θέματα σε προτεραιότητα και να αποτελεί το κύριο κριτήριο για την πολιτική μας ζωή.

Παράλληλα παρατηρούμε πως όχι μόνο το σκοπιανό παραλήρημα για την ονομασία συνεχίζεται, αλλά και Ελληνες πολιτικοί λένε επανειλημμένα τα Σκόπια «Μακεδονία». Γιατί, όμως, κανένας δεν αντιδρά; Για παράδειγμα, Δήμοι, Πανεπιστήμια, Εκκλησία;

Πράγματι αποτελεί πολύ λυπηρό φαινόμενο, αλλά έχω την αρμοδιότητα να απαντήσω μόνον για τον φορέα που εκπροσωπώ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων έχει αναλάβει τη διαφύλαξη της Μακεδονικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά ασχολείται και με την εθνική ταυτότητα των γηγενών Μακεδόνων στο σύνολο της. Οι Μακεδόνες συνέβαλαν σημαντικά σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους και συνέδραμαν στη διατήρηση της Ελληνικότητας στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας. Αυτό το καθήκον κληρονομήσαμε κι εμείς οι σύγχρονοι Μακεδόνες. Όσοι αναφέρονται στο γειτονικό θνησιγενές κρατίδιο με τον όρο «Μακεδονία» ή αποδέχονται σύνθετη ονομασία του με χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι εθνικά μειοδότες. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το πράττουν αυτό. Τους το απαγορεύουν οι θυσίες εκείνων που άφησαν τα νιάτα τους στη Μακεδονία για την υπεράσπισή της από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τους συνεργούς τους. Όσο οι επίσημοι φορείς του κράτους (Βουλή, Δήμοι, Πανεπιστήμια) αγνοούν τα διδάγματα της Ιστορίας είμαστε καταδικασμένοι να ξαναζήσουμε τις μαύρες στιγμές της. Η ΠΟΠΣΜ διαμαρτυρήθηκε έντονα 2 φορές μέσα σε 6 μήνες σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας. Η πρώτη ήταν τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν το ΥΠΕΞ εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο προς τα τελωνεία της χώρας να σφραγίζουν (με την σφραγίδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) τα διαβατήρια τρίτων χωρών, που είχαν ήδη την αντίστοιχη σφραγίδα των Σκοπίων, γεγονός που αποτελούσε έμμεση αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας των γειτόνων. Η διαμαρτυρία εστέφθη με απόλυτη επιτυχία καθώς έφτασε στη Βουλή και σε δύο ημέρες αποσύρθηκε η εγκύκλιος. Η δεύτερη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες και αφορούσε στην επερώτηση 18 βουλευτών της ΝΔ για τη διαφοροποίηση του ΥΠΕΘΑ κ.Πάνου Καμμένου σχετικά με τη δήλωσή του ότι ΔΕΝ αποδέχεται χρήση του όρου «Μακεδονία». Τόνισαν μάλιστα ότι η επίσημη θέση του Ελληνικού Κράτους για το γειτονικό κράτος είναι η σύνθετη ονομασία, δείχνοντας ότι αδιαφορούν για την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που έγινε το 1993 και αποφάσισε τη μη αποδοχή χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τους γείτονες. Πρόκειται για πλήρη εκφυλισμό της πολιτικής σκέψης στα εθνικά μας θέματα. Το μικροπολιτικά παιχνίδια πρέπει να είναι μακριά από τα εθνικά μας θέματα και να προσέχουν πολύ οι πολιτικοί πριν εκφράσουν άποψη.

Αύριο γιορτάζουμε τα 110 χρόνια απ’ την θυσία των ηρώων Μακεδονομάχων Καπετάν Αγρα και Αντώνη Μίγκα. Οι νέοι μας σήμερα γνωρίζουν ιστορία; Επίσης, πιστεύετε πως πρέπει να αλλάζουν τα βιβλία ιστορίας στα σχολεία;

Τα παιδιά «γαλουχούνται» κατά κάποιον τρόπο στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες πως το βασικό πρόβλημα και η πηγή όλων των κακών είναι η «καταστροφή του περιβάλλοντος», το οποίο πρέπει να προστατευτεί με κάθε μέσο. Από την άλλη στο μάθημα της Ιστορίας εξαφανίζεται η χρονική αλληλουχία των γεγονότων. Υπάρχει η τάση από το Υπουργείο Παιδείας για άρση της πρωτοκαθεδρίας της πολιτικής Ιστορίας και αντικατάστασή της με τις κοινωνικές οικονομικές τάσεις, περιβάλλον, κλίμα, τοπική ιστορία κλπ. Αν αυτό επικρατήσει οι Έλληνες σε λίγα χρόνια δε θα γνωρίζουν τους ήρωες του Έθνους, αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, αυτούς που θα έπρεπε να μας εμπνέουν για τους μελλοντικούς αγώνες. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της άντλησης θάρρους και αυταπάρνησης των Ελλήνων στρατιωτών που πολέμησαν στα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά το 1941 κατά των υπεράριθμων Γερμανών από τις εικόνες ηρώων της Επανάστασης του 1821 που ήταν αναρτημένες στους τοίχους με σκοπό την ανύψωση του ηθικού. Τα παιδιά δε θα ξέρουν τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, διότι η Ελληνική Ιστορία υποτάσσεται σε ιδεολογικές αντιλήψεις και γίνεται βορά στο βωμό μίας κακώς εννοούμενης παγκοσμιοποίησης. Πρέπει το παιδί να καταλάβει γιατί είναι Έλληνας και μετά να καταλάβει ότι αυτός ο τόπος στον οποίο ζει αποτέλεσε αφετηρία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτελεί έναν από τους πιο αιματοβαμμένους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους. Το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να το αγνοεί αυτό. Οι ήρωές του πρέπει να κατέχουν εξέχουσα θέση στη διδασκαλία και ιδιαίτερα στα σχολεία της Μακεδονίας.

Σε μία ιστορική ομιλία του, πριν από 8 χρόνια, στις 3 Ιουνίου του 2006 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος είχε πει πώς «η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει»…. Τέτοιοι άνθρωποι, που αγαπούσαν την πατρίδα τους, όπως ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος λείπουν σήμερα από την Ελλάδα…. Θα ήθελα το σχόλιό σας….

Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτοί θα επωμίζονται ΠΑΝΤΑ το βάρος της ευθύνης για τα δίκαια του Έθνους. Αυτοί θα ασκούν πίεση για τα εθνικά μας θέματα. Το ζήτημα είναι ΓΙΑΤΙ δεν καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις; Η απάντηση είναι απλή. Σε μια χώρα που κυριαρχεί το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία και η πολιτική ζωή είναι εκφυλισμένη δεν αξίζουμε καλύτερους ηγέτες, παρά τους απογόνους των οικογενειών που είναι στην πολιτική ως άλλοι βασιλείς…