Δελτία Τύπου

Προς τους βουλευτές της Μακεδονίας: ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ Ή ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ;

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

ΠΡΟΣ: Βουλευτές Γεωγραφικού Διαμερίσματος Μακεδονίας

Γιαννιτσά 22 Ιουνίου 2017

ΘΕΜΑ: Χρήση του Όρου «Μακεδονία»

  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (Π.Ο.Π.Σ.Μ.), που εκπροσωπεί όλους τους Μακεδόνες, στην πρόσφατη (13-05-2017) 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων στο Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν 186 Σύλλογοι και παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου, διακήρυξε για μια ακόμη φορά την παγία θέση της ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα παραχώρησης του ονόματος στο γειτονικό κράτος με πρόσχημα σύνθετες ή διπλές ονομασίες.
  2. Η τοποθέτηση αυτή υπαγορεύεται από το άρθρο 2δ του Καταστατικού μας, το οποίο διαμορφώθηκε με βάση την απόφαση που ελήφθη στην σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στις 13 Απριλίου 1992, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε ο τότε Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Μολυβιάτης: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”». Υπενθυμίζουμε σχετικά τη δήλωση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή στα τέλη Απριλίου 1992 για το συγκεκριμένο θέμα: «Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική. Αυτά τούς τα είπα και τους τα έχω γράψει».
  1. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει έντονη φημολογία σχετικά με την ονομασία που προτίθεται να προτείνει του Υπουργείο Εξωτερικών. Πληροφορηθήκαμε με έκπληξη ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή». Τι έχει αλλάξει λοιπόν από το 1992 και με αποφάσεις ποίων, ώστε να φέρεται ως επίσημη πολιτική του Ελληνικού Κράτους η αποδοχή σύνθετης ονομασίας ΜΕ τον όρο «Μακεδονία» και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που το γειτονικό κράτος εξακολουθεί να απειλείται με διάλυση;
  1. Μετά τα παραπάνω το ΔΣ της Π.Ο.Π.Σ.Μ. αποφάσισε ομόφωνα να απευθυνθεί σε όλες/ όλους τους Βουλευτές που έχουν εκλεγεί στην περιοχή της Μακεδονίας και να τις/τους προσκαλέσει και προκαλέσει να τοποθετηθούν επίσημα εντός πέντε ημερών (μέχρι Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017) στο ερώτημα:

 

Είστε υπέρ της σύνθετης ονομασίας για το γειτονικό κράτος

που να περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή όχι;

 

  1. Οι Μακεδόνες αναμένουν να ενημερωθούν άμεσα για την άποψη των εκπροσώπων τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η αποφυγή απάντησης θα εκληφθεί ως αποδοχή της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας. Μετά την παρέλευση του πενθημέρου οι απαντήσεις των βουλευτών θα κοινοποιηθούν στους συλλόγους/μέλη μας και θα δημοσιοποιηθούν στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ.Μ.

            Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γραμματέας              

 Τάτσιος Ευθ. Γεώργιος                                                  Κωστίκα Άννα