Συμβούλιο Προσωπικοτήτων

Εμμανουήλ Βαλσαμίδης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βαλσαμίδης Εμμανουήλ του Σταύρου, ιεροψάλτου και της Ζωής, το γένος Παπάζογλου. Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1929. Από τριών ετών η οικογένεια Βαλσαμίδη μετοικεί στη Νάουσα. Αποφοίτησε από το Λάππειο Λύκειο Νάουσας, σπούδασε Θεολογία – Φιλολογία στο Α.Π.Θ., εργάστηκε ως θεολόγος στη Μητρόπολη Έδεσσας, στα εκπαιδευτήρια Μπαξεβάνου Κρύας Βρύσης και Ιντζεσίλογλου Γιαννιτσών.

Το 1959 ίδρυσε στη Νάουσα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με το όνομά του, ινστιτούτο ξένων γλωσσών, οργάνωσε και διεύθυνε τις δημόσιες τεχνικές σχολές Ναούσης (κατωτέρα και μέση).

Χρημάτισε πρόεδρος της επιτροπής του Εθνικού Γυμναστηρίου, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου και τοπικός έφορος Προσκόπων Ναούσης. Επί θητείας του έγιναν έργα στο Εθνικό Γυμναστήριο, στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και θεμελιώθηκε το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Όταν υπηρετούσε στα Γιαννιτσά, ανακάλυψε την Πέλλα και προέβαλε την αναγκαιότητα ανασκαφών δια του τύπου και παραστάσεων στις αρχές. Στη Νάουσα, με επιτυχείς ενέργειές του, διασώθηκε ο Τάφος της Κρίσεως στα Λευκάδια.

Ως ιδρυτής του πολιτιστικού συλλόγου «ΠΥΡΣΟΣ» Ναούσης και επί δεκαετίες γενικός γραμματέας του, ανέπτυξε πολυσχιδή πολιτιστική δράση εντός Ελλάδος και στο εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Τμήματος CIOFF Ελλάδος, μετείχε σε διεθνή συνέδρια ανά τον κόσμο, του CIOFF και του CID της UNESCO, ως σύνεδρος ή και εισηγητής.

Στο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν τα βιβλία:

«ΜΙΕΖΑ», ιστορικού – αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που κυκλοφορεί σε πέντε γλώσσες.

«ΝΑΟΥΣΑ 1892-1922», 3 τόμοι

«Των Ελλήνων οι Κοινότητες – Νάουσα – Η Δημογεροντία»

«ΨΗΦΙΔΕΣ», 5 τόμοι

Για την έρευνα και ανάδειξη του πρωτογενούς – αρχειακού υλικού των Κωδίκων της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Ναούσης τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με απονομή του οφικίου «άρχων ιερομνήμων του Οικουμενικού Θρόνου».

Συνταξιούχος, πλέον, εκπαιδευτικός είναι εκλεγμένο μέλος του συμβουλίου προσωπικοτήτων της Ομοσπονδίας των Συλλόγων των Μακεδόνων.