Συμβούλιο Προσωπικοτήτων

Δρ Ιωάννης Παρίσης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης είναι υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ειδίκευση τις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική.

Γεννήθηκε στην Αριδαία Πέλλας και μεγάλωσε στην Βέροια. Ο πατέρας ήταν από την Κατερίνη και η καταγωγή της μητέρας του από την Έδεσσα.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1973 ως Ανθυπίλαρχος. Επίσης, αποφοίτησε από: την Ανώτατη Σχολή Πολέμου, τη Σχολή Εθνική Άμυνας (Μεταπτ. Τίτλος στις Αμυντικές & Στρατηγικές Σπουδές) και τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (ειδίκευση Πολιτικές Επιστήμες). Ομιλεί Αγγλικά και Ισπανικά.

Ως αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις διοίκησης και επιτελείου σε μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους σχηματισμούς. Επίσης στο Γενικό Επιτελείου Στρατού και στο ΥΠΕΘΑ καθώς και ως Στρατιωτικός Ακόλουθος στη Μαδρίτη.

Συμμετείχε σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό, σε διεθνείς συνόδους, διακρατικές συνομιλίες, σχεδίαση και διεξαγωγή συμμαχικών ασκήσεων, συνεργασίες σε θέματα έρευνας και αμυντικής τεχνολογίας, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κ.ά.

Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του ΥΠΕΘΑ (2004-06).

Είναι Ιδρυτής και πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (www.acastran.org), από το 2014.

Η επιστημονική του ενασχόληση εστιάζει κυρίως στην στρατηγική ανάλυση, την γεωπολιτική, την αμυντική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια και την παγκόσμια ασφάλεια.

Διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στις Σχολές Διοίκησης & Επιτελών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών (CEDES), και ως Επισκέπτης ομιλητής σε μεταπτυχιακά τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό άρθρων, καθώς και 11 βιβλία μεταξύ των οποίων:

Υπό έκδοση:

The Maritime Dimension of European Security

  • The European Way of Security & Defence
  • Οι Πόλεμοι του Κλίματος – Γεωπολιτικές συνέπειες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής

Είναι έγγαμος. Έχει δύο γιους και δύο εγγονές.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ

Το Συμβούλιο Προσωπικοτήτων έχει συμβουλευτικές και υποστηρικτικές αρμοδιότητες για τη διευκόλυνση της επίτευξης των σκοπών της Ομοσπονδίας.

Καθήκοντα

  1. Η προβολή των σκοπών και του έργου της ΠΟΠΣΜ και η υπεράσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας.
  2. Η υποβοήθηση της ΠΟΠΣΜ στη διάδοση των δραστηριοτήτων της και της επικοινωνίας της με άλλες ομοειδείς οργανώσεις και προσωπικότητες στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό.
  3. Η εκπροσώπηση της ΠΟΠΣΜ σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, συσκέψεις κτλ, μετά από συνεννόηση με το ΔΣ της ΠΟΠΣΜ.
  4. Η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια-ημερίδες, με σκοπό την προβολή της ΠΟΠΣΜ, ως εισηγητές, ομιλητές κτλ και πάλι μετά από συνεννόηση με τον ΔΣ της ΠΟΠΣΜ.
  5. Η επισήμανση κι άλλων προσωπικοτήτων που θα αναλάβουν να ικανοποιήσουν τα παραπάνω.