Συμβούλιο Προσωπικοτήτων

«Έρχονται οι Σκοπιανοί παρακαλώντας…»

      Στις αρχές της δεκαετίας του’90, τότε που το θέμα FYROM ήταν ακόμα «φρέσκο», ευρισκόμενος στο εξωτερικό, συζητούσα με Έλληνα διπλωμάτη, μεταξύ των άλλων και το θέμα της FYROM και του ονόματος. Κάποια στιγμή μου είπε: «Κοιτάξτε κ. Παρίση, νομίζω πως το θέμα της Μακεδονίας είναι πλέον τελειωμένο.» Του απήντησα κάπως έντονα και κατά τρόπο που ίσως έθιγε τους διπλωμάτες, όμως εκείνο που κάνει εντύπωση είναι το ότι από τότε ο χώρος της διπλωματίας είχε παραδώσει τα όπλα.
Πέρασαν πάνω από είκοσι χρόνια και βγήκα αληθινός σε όσα του είπα.Τώρα έρχονται οι Σκοπιανοί παρακαλώντας. Προ του κινδύνου διάλυσης του κράτους τους δέχονται να δουν την πραγματικότητα και να συζητήσουν λογικές λύσεις.Αρκεί να το χειριστεί σωστά η ελληνική πλευρά.
Είναι γεγονός ότι εδώ και χρόνια η πολιτικές και διπλωματικές (ίσως και επιχειρηματικές) ελίτ της χώρας έχουν υποχωρήσει στη λύση της παραχώρησης του ονόματος με επιθετικό προσδιορισμό.
Δεν γνωρίζω ποιανού ιδέα ήταν αυτή η καταφανώς βλακώδης πρόταση που έχει όλα τα στοιχεία της πλήρους παραχώρησης, αφού κανείς δεν θα τους αποκαλεί (πχ) «Βορειομακεδόνες» όπως κανείς δεν αποκαλεί τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας «Μεγαλοβρετανούς»! Για να να μη μπω σε άλλες λεπτομέρειες που αποδεικνύουν το πόσο βλακώδης και εθνικά επικίνδυνη είναι αυτή η πρόταση. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια δήθεν λύση, στην πράξη για ενέργεια προδοσίας.
Ο κ. Κοτζιάς μας έχεις εκπλήξει ευχαρίστως. Τόσο στα θέματα της Κύπρου όσο και στο Σκοπιανό. Όταν ανέλαβε το ΥΠΕΞ όλοι θορυβηθήκαμε από το γεγονός ότι ένας μαρξιστής θα χειριζόταν τα εθνικά θέματα. Άλλωστε είναι ιστορικά γνωστή και καταγεγραμμένη σε επίσημα κείμενα η προδοτική θέση του ΚΚΕ για την Μακεδονία μας. Όμως οι μέχρι τώρα χειρισμοί του δείχνουν ότι τηρεί εθνικά σωστή πορεία. Μένει να δούμε μέχρι που θα το φθάσει ή θα αντέξει ή θα τον αφήσουν.

Dr Ιωάννης Παρίσης

Yποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ειδίκευση τις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική, Μέλος Συμβουλίου Προσωπικοτήτων της ΠΟΠΣΜ